De Economische Inspectie van de FOD Economie ontving sinds eind 2020 meer dan 180 meldingen over Zalando. Een deel daarvan ging over misleidende promoties of reclame. Op vraag van de Economische Inspectie grepen de Duitse autoriteiten in. Zalando paste die misleidende kortingen nu aan op zijn website.
180, dat is het aantal meldingen dat de FOD Economie ontving over Zalando. Een deel ging over misleidende promoties of reclame. Andere gingen dan weer over leveringsproblemen, terugbetalingen bij herroepingen, gebrekkige klantendienst en ongevraagde facturen via "swipen".
Tijdens de zomersolden van 2022 stelde de Economische Inspectie van de FOD Economie inbreuken vast op de prijsaanduiding bij Zalando. De webwinkel voldeed niet aan de regels over prijsverminderingen.
- die referentieprijs de laagste prijs moet zijn waaraan het product in de 30 dagen voorafgaand aan de korting werd aangeboden.
- Verkeerde referentieprijs: Zalando vermeldde de referentieprijs niet en berekende de kortingen op de originele prijs in plaats van op de verplichte referentieprijs. De doorstreepte prijs was dus niet noodzakelijk de laagste van de afgelopen 30 dagen.
- Misleidende kortingslabels: Zalando gebruikte promotionele banners zoals 'DEAL' bij producten zonder echte korting ten opzichte van de referentieprijs. Soms gold de korting enkel voor een beperkte selectie maten of varianten, terwijl de banner voor het hele product werd gebruikt. Bovendien kon de "originele prijs" al jaren oud zijn en allang niet meer relevant.
De Economische Inspectie van de FOD Economie nam contact op met de Duitse autoriteiten met de vraag om gepaste maatregelen te nemen tegen Zalando. De Duitse toezichthouders volgden het Belgische standpunt niet volledig, maar het Europese Hof van Justitie bevestigde op 26 september 2024 in een arrest wel de Belgische interpretatie.
Zalando paste ondertussen zijn website opnieuw aan. Kortingen worden nu correct berekend op de vorige laagste prijs, de referentieprijs, en niet meer op die originele beginprijs. Zo ziet de consument alleen échte kortingen. De FOD Economie treedt dus ook op tegen grote buitenlandse spelers die actief zijn in België en een grote concurrent vormen voor onze Belgische ondernemingen.Lien Meurisse – Woordvoerster FOD Economie
Die regels gelden voor alle bedrijven binnen de EU. Denk je dat er sprake is van misleidende kortingen? Dan kan je dat melden via ConsumerConnect. De Economische Inspectie van de FOD Economie analyseert de melding en kan beslissen om een onderzoek in te stellen en zo een einde te maken aan die frauduleuze praktijken.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Black Friday-kortingen? Blijf alert en meld misleiding!
Vrijdag 29 november is het Black Friday. De afgelopen jaren ontving de FOD Economie al 1.360 meldingen. Ze stelden 811 overtredingen vast die leidden tot 398 waarschuwingen en 346 processen-verbaal.
Phishing in naam van de FOD Economie
De FOD Economie is regelmatig slachtoffer van phishingaanvallen in zijn naam. De FOD Economie waarschuwt dan ook om niet in die val te lopen.
De verkoop van vuurwerk beveiligen en harmoniseren in de EU: een gemeenschappelijk beleid
Voor een betere bescherming van de Europese burgers, een versterkte samenwerking van de lidstaten en een voorbereiding op een gemeenschappelijke toekomst
Neem 10 seconden en stop bedrog
Om consumenten beter te informeren en bewust te maken, lanceert de FOD Economie www.stopbedrog.be. Je vindt er een overzicht van heel wat vormen van oplichting, hoe je die herkent en wat je kan doe...