Vorig jaar voerde de FOD Economie een uitgebreid onderzoek naar de Belgische markten. Het doel was om na te gaan of de marktkramers de geldende regelgeving naleefden. Meer dan één op twee handelaars (57,2 %) overtrad de regelgeving.
Tussen april en december 2024 voerde de Economische Inspectie van de FOD Economie een nationaal onderzoek naar verschillende types markten (week-, avond-, feest-, jaar-, …-markten) om na te gaan of marktkramers (van voedings- en niet-voedingsproducten, inclusief kleding) de basiswetgeving naleefden, zoals een correcte prijsaanduiding en registratie bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Daarnaast werd gekeken of ze zich ook houden aan de verplichting om consumenten elektronische betaalmiddelen aan te bieden. Tijdens de controles werd er bijzondere aandacht besteed aan de specifieke regels voor de etiketten op potten honing.
In totaal werden 292 handelaars gecontroleerd. Uit die controles bleek dat meer dan de helft (57,2 %) ten minste één van de gecontroleerde wettelijke verplichtingen niet naleefde.
- Bij een vierde van de marktkramers ontbrak een geschreven prijs of de aanduiding van een onleesbare of dubbelzinnige prijs (70 handelaars).
- Bij een vierde kon je niet elektronisch betalen of zag je niet met welke elektronische betaalmiddelen je kon betalen (71 handelaars).
- Van de gecontroleerde handelaars bleken er 110 een website of profiel op sociale media te hebben. Bijna de helft van hen bevatte geen ondernemingsnummer op die website of sociale media profielen (40 handelaars).
De Economische Inspectie van de FOD Economie verkoos preventie boven bestraffing bij die marktkramers waar de vastgestelde problemen niet ernstig waren. Dit leidde tot 144 waarschuwingen. Alleen de marktkramers met de zwaarste overtredingen kregen een proces-verbaal (25). Vijf daarvan kwamen er na niet-regularisatie.
Van de 292 controles gingen er 76 over de etiketten op voorverpakte honing. Uit de resultaten van de controles bleek dat de informatie op de potten honing in bijna een derde van de gevallen (29 %) onvolledig of zelfs onjuist was (zoals bv. de naam, de oorsprong en de nettohoeveelheid).
Uit onze resultaten leiden we af dat handelaars nog te weinig vertrouwd zijn met de wettelijke voorschriften voor de etiketten op potten honing. De Economische Inspectie van de FOD Economie zet haar onderzoek in 2025 dan ook voort en plant campagnes om elke vorm van bedrog over de oorsprong of de kwaliteit van de in België verkochte honing op te sporen.Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: 02 277 90 93
Gsm: 0477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : 02 277 86 74
Gsm : 0486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/248222-markten-meer-dan-de-helft-van-de-handelaars-in-overtredingGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Genoeg van ongewenste reclameoproepen? Reageer!
Ben je maar al te goed bekend met de eindeloze ongewenste telefoontjes van marketingbureaus? Maak daar meteen een einde aan door je telefoonnummer te registreren op de “Bel-me-niet-meer-lijst”.
Zalando past misleidende prijzen op website aan
De Economische Inspectie van de FOD Economie stelde misleidende promoties of reclame vast op de website van Zalando. Op vraag van België grepen de Duitse autoriteiten in.
Gebruik je boerenverstand, check het etiket!
De FOD Economie start een nationale sensibiliseringscampagne om consumenten aan te moedigen meer weloverwogen en bewuste keuzes te maken bij het consumeren van landbouw- en voedselproducten.
Black Friday-kortingen? Blijf alert en meld misleiding!
Vrijdag 29 november is het Black Friday. De afgelopen jaren ontving de FOD Economie al 1.360 meldingen. Ze stelden 811 overtredingen vast die leidden tot 398 waarschuwingen en 346 processen-verbaal.