Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Is uw onderneming klaar voor e-facturatie?

De FOD Financiën en de FOD Economie lanceren een sensibiliseringscampagne

Vanaf 1 januari 2026 moeten alle Belgische bedrijven hun transacties tussen ondernemingen (B2B) elektronisch factureren. Concreet gaat het om bijna 1,2 miljoen btw-plichtige bedrijven, waarvan er vandaag al zo’n 250.000 geregistreerd zijn op Peppol. Dat is het beveiligde netwerk waarlangs de overdracht van facturen zal verlopen. Veel bedrijven moeten de stap dus nog zetten. Daarom lanceren de FOD Financiën en de FOD Economie nu een sensibiliseringscampagne.

110-24 e-facturatie.jpg
  • jpg

Vanaf 1 januari 2026 moeten alle Belgische btw-plichtige bedrijven gestructureerde elektronische facturen gebruiken voor hun B2B-transacties. Facturen in pdf-formaat of op papier worden vervangen door gestructureerde facturen die rechtstreeks tussen de software van bedrijven worden uitgewisseld.

Het doel van deze verplichting is om de btw-kloof te verkleinen en om onze Belgische economie te digitaliseren. Ons land is de Europese regelgeving, die vanaf 1 juli 2030 verplicht wordt voor intracommunautaire transacties, daarmee een stap voor.

Hoewel e-facturatie verplicht wordt vanaf 1 januari volgend jaar, zijn nog te weinig ondernemingen daarop voorbereid. E-facturatie biedt veel voordelen, zoals tijdswinst en kostenbesparing, maar het zorgt ook voor een vlot dagelijks beheer voor onze 1.200.000 ondernemingen. Eléonore Simonet, minister van Zelfstandigen en KMO's

Voordelen voor bedrijven

E-facturatie biedt verschillende voordelen voor bedrijven, zoals:

  • lagere kosten : besparingen tot €9 per factuur, of 75% minder factureringskosten;
  • hogere efficiëntie: een geautomatiseerde verwerking vermindert fouten en versnelt betalingen;
  • betere beveiliging: dankzij een volledig beveiligd systeem worden misbruik en pogingen tot fraude voorkomen.

Beveiligd Peppol netwerk  

De uitwisseling van gestructureerde elektronische facturen zal gebeuren via het beveiligde Peppol-netwerk. Dat systeem vergemakkelijkt de overdracht van gestandaardiseerde bedrijfsdocumenten tussen bedrijven.

Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun factureringssoftware compatibel is met Peppol om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen.

Vandaag zijn al 250 000 bedrijven al ingeschreven op Peppol, en daar komen er dagelijks zo’n 1500 bij.

Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden?

Bedrijven moeten als voorbereiding op de verplichte overgang:

  • hun huidig facturatiesysteem evalueren ;
  • software gebruiken die Peppol ondersteunt;
  • hun personeel voorbereiden op de nieuwe procedures van de elektronische facturatie.

Daarnaast zijn er belastingvoordelen beschikbaar voor bedrijven om deze nieuwe vorm van factureren in te voeren:  

  • Sinds 1 januari 2025 werd de digitale investeringsaftrek verhoogd tot 20%.
  • Voor de belastbare periodes van 2024 tot 2027 zullen kmo's en zelfstandigen die abonnementsformules gebruiken een verhoogde aftrek van 120% kunnen toepassen voor factureringspakketten en advieskosten die ze maken om aan de nieuwe verplichtingen te voldoen.   

 

Om de overgang vlot te laten verlopen en om bedrijven bij die overgang te ondersteunen, lanceren de FOD Financiën en de FOD Economie een sensibiliseringscampagne via de website http://efacture.belgium.be. De site voorziet in :
Deze sensibiliseringsscampagne is een zeer goede zaak. De overstap naar e-facturatie zal een grote verandering inhouden voor bedrijven, in het voordeel van hun efficiëntie. Het is dus belangrijk om hen in dit proces te ondersteunen. Ter aanmoediging kunnen bedrijven al gebruikmaken van belastingvoordelen, zoals de aftrek voor digitale investeringen of de verhoogde aftrek van 120% voor factureringspakketten. Jan Jambon, minister van Financiën
Favicon for efactuur.belgium.be e-facturering binnen ieders bereik - e-factuur efactuur.belgium.be

Over FOD Economie

De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste FOD Economie nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL