Op 1 juni 2025 dalen een aantal maximale tarieven voor het consumentenkrediet met een half tot anderhalf procentpunt.
De wettelijk maximale jaarlijkse kostenpercentages (JKP’s) voor de kredietopeningen, waaronder de zogenaamde “kredietkaarten” met gespreide terugbetaling en de mogelijkheid om onder nul te gaan op de zichtrekening, dalen met 1,5 procentpunt. Dat betekent dat die kredietopeningen goedkoper worden als ze een variabele debetrentevoet hebben en het JKP tegen het maximum ligt, wat vaak het geval is.
De maximale JKP’s voor de leningen en verkopen op afbetaling en voor de financieringshuur tot 1.250 euro dalen met 1 procentpunt. Is het bedrag tussen de 1.250 euro tot 5000 euro dan daalt het maximale JKP met 0,5 procentpunt. De situatie blijft onveranderd voor leningen en verkopen op afbetalingen of financieringshuur van meer dan 5000 euro.
De lening op afbetaling is een krediet met periodieke betalingen, zonder de mogelijkheid om opnieuw te lenen. We spreken van “verkoop op afbetaling” als de kredietgever geen geld maar een goed of een dienst geeft, waarvan je de prijs in meerdere termijnen betaalt. Financieringshuur is een overeenkomst waarbij je een goed huurt en waarbij je na afloop van de huurtermijn de mogelijkheid hebt om het gehuurde goed te kopen.
De daling komt doordat de betreffende referentie-indexen van maart 2025 minstens 0,75 procentpunt lager liggen dan de referentie-indexen die bij de vorige aanpassing van het maximale JKP gebruikt werden.
Die referentie-indexen volgen wat er op de markt gebeurt en worden elk jaar in maart en september beoordeeld. Die zijn bijvoorbeeld gebaseerd op het gemiddelde van de rente die banken onderling aan elkaar aanrekenen of van de rente op overheidsobligaties van 1, 2 of 3 jaar. Als dat gemiddelde met minstens 0,75 procentpunt stijgt of daalt ten opzichte van de vorige berekening, wordt het maximale JKP van dat type consumentenkrediet ook in die zin aangepast.
De nieuwe maximale JKP’s werden bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad van 11 april 2025.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/250363-aantal-maximale-tarieven-voor-consumentenkredieten-dalenGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Nieuwe energielabels voor smartphones, tablets en droogkasten
Vanaf 20 juni 2025 krijgen smartphones en tablets een label en vanaf 1 juli 2025 geldt een nieuw label voor droogkasten.
Brandstoffen in tankstations blijven van topkwaliteit
In 2024 voldeed bijna 95 % van de geteste stalen van benzine en diesel die verkrijgbaar zijn in de Belgische tankstations aan de normen. Een vergelijkbaar resultaat met 2023.
Halt aan illegale streaming: bijna 150 websites ontoegankelijk gemaakt in één jaar
De FOD Economie blokkeerde afgelopen jaar 147 websites waar films, series of sportevents die auteursrechtelijk beschermd zijn illegaal werden verspreid.
Onderzoek bij meer dan 150 ondernemingen in de meubel- en matrassen sector
De FOD Economie onderzocht handelszaken die meubelen en matrassen verkopen. Bij acht op de tien gecontroleerde ondernemingen werd minstens één overtreding vastgesteld.