De FOD Economie blokkeerde afgelopen jaar 147 websites waar films, series of sportevents die auteursrechtelijk beschermd zijn illegaal werden verspreid. Dat kan nu na een nieuwe snelle procedure en een samenwerking met verschillende diensten. Op die manier voert België de strijd op tegen online piraterij.
Een jaar na de oprichting van de Dienst “Anti-Piracy” bij de FOD Economie is de balans duidelijk: de nieuwe innovatieve Belgische aanpak, gestoeld op een samenwerking tussen justitie, de FOD Economie en een aantal tussenpersonen, werpt zijn vruchten af. Maar liefst 147 websites die illegaal films, series of sportuitzendingen aanboden werden geblokkeerd. Die sites verspreidden tv-content zonder toestemming van de makers, en dat is piraterij.
België werkt sinds een jaar met een snelle procedure en een speciaal ‘Anti-Piracy” team dat binnen de FOD Economie werd opgericht. Dat maakt het makkelijker om in te grijpen als websites via internet toegang geven tot illegale zenders of inhoud, vaak via Internet Protocol Television (of in het kort IPTV).
Dat is televisie via internet in plaats van via kabel, satelliet of antenne. Je kijkt live-tv, films of reeksen via een app, smart tv of decoder. Dat gebeurt meestal legaal, denk bijvoorbeeld aan Streamz, Netflix en Disney + of ook VTM go, Go Play of VRT MAX, maar ook illegaal. Dan verloopt het via obscure websites of resellers die een volledig zenderpakket beloven voor een prikje. Je betaalt dus eigenlijk aan iemand die geen rechten heeft om content vrij te geven en dat is strafbaar voor de aanbieder en voor de kijker. In Italië kregen zelfs al 2.300 kijkers een boete. Denk dus goed na want die boete kan in België oplopen tot 800.000 euro of zelfs 5 jaar gevangenisstraf.Lien Meurisse – Woordvoerster van de FOD Economie
De voorzitter van de Ondernemingsrechtbank kan snel beslissen om tussenpersonen die gebruikt worden door illegale streamingswebsites (zoals een hostingbedrijf, een zoekmotor of een internetprovider) te verplichten om mee te werken aan een blokkering van die websites.
Op die manier krijgt de FOD Economie een mandaat waarmee zij deze tussenpersonen kunnen vragen om de toegang tot de illegale streamingswebsites en hun mirror sites (dat zijn kopieën van de websites) te blokkeren. Afgelopen jaar werd er al met 19 tussenpersonen gewerkt die binnen de 48 uur tot 1 week gevolg gaven aan de vraag. Die blokkages gebeuren op verschillende manier zodat ze niet omzeild kunnen worden.
Sinds juni 2024 kreeg de FOD Economie al twee zulke mandaten. Deze beslissingen worden snel uitgevoerd: gemiddeld binnen de zes werkdagen wordt de eerste website geblokkeerd. Uiteraard stopt het hier niet. Het internet wordt regelmatig gescreend om nieuwe mirrorsites te detecteren en ook te laten blokkeren.
Illegale tv-streaming gebeurt niet alleen via websites. Je kan ook speciale kastjes of decoders kopen in winkels, vaak kleine elektrozaken. Die toestellen zijn vooraf zo ingesteld dat je er gratis of spotgoedkoop zenders mee kan kijken — zenders waar je eigenlijk voor moet betalen.
De verkoop gebeurt via resellers: handelaars die die bakjes klaarzetten om illegale tv aan te bieden.
De Economische Inspectie van de FOD Economie pakte dit afgelopen jaar aan en startte, in samenwerking met de politie, 15 onderzoeken.
Wie illegale IPTV gebruikt — om bijvoorbeeld films, series of sportwedstrijden gratis te kijken — overtreedt de wet. Je kijkt naar zenders of inhoud waarvoor geen rechten zijn betaald. Dat kost makers elk jaar naar schatting 190 miljoen euro aan inkomsten. Ook de overheid loopt geld mis: btw wordt omzeild, fraude en zelfs witwaspraktijken zijn geen uitzondering.
Maar... je brengt ook jezelf in gevaar. Illegale IPTV is vaak gelinkt aan georganiseerde misdaad of andere vormen van fraude.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Luchtvaartmaatschappijen worden gewaarschuwd: “Wees eerlijk over je milieuclaims”
Luchtvaartsector krijgt open brief: correcte communicatie over milieuclaims is verplicht. FOD Economie en ICPEN roepen op tot transparantie en bewijs.
Illegale verkoop van geneesmiddelen: gezamenlijke actie van FOD Economie en FAGG legt grootschalige oplichting bloot
Die richtte zich tot frauduleuze webshops die illegale geneesmiddelen verkopen. Het gecoördineerde onderzoek bracht ernstige risico's voor de volksgezondheid en een grootschalige oplichting aan het...
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Steeds meer meldingen over hersteldiensten
De FOD Economie ontving in 2024 1.068 meldingen over hersteldiensten. Die gingen vooral over woekerprijzen, onrechtmatige benadering, onvolledige informatie over de prijs en een gebrekkige uitvoering.