Op 28 juni 2025 trad de Europese richtlijn over toegankelijkheid (European Accessibility Act - EAA) in werking. Daarmee wil Europa de toegang tot producten en diensten voor personen met een beperking in de hele Europese Unie verbeteren.
De richtlijn verplicht ondernemingen om hun diensten en bepaalde producten toegankelijk, begrijpelijk en bruikbaar te maken voor iedereen. Dat geldt vooral voor:
- duidelijke en toegankelijke informatie over hun diensten geven. Bijvoorbeeld via schermlezers, alternatieve teksten bij beeldmateriaal (zoals grafieken, schema's, enz.) of door informatie op een andere manier te presenteren.
- ervoor zorgen dat hun digitale platforms (website, app,...) waarneembaar, begrijpelijk, bruikbaar en krachtig zijn. Ze moeten dus toegankelijk zijn voor mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking. Bijvoorbeeld door teksten leesbaar te maken voor schermlezers of andere ondersteunende technologieën, zodat elke consument de informatie juist begrijpt.
- informatie geven over de toegankelijkheid van de dienst en de compatibiliteit ervan met hulptechnologieën.
Micro-ondernemingen (dat zijn ondernemingen met minder dan 10 werknemers en een omzet of balanstotaal van minder dan 2 miljoen euro) krijgen vijf jaar extra tijd om zich aan de nieuwe regelgeving aan te passen.
In België zorgen verschillende instanties ervoor dat de wetgeving uitgevoerd wordt. De Economische Inspectie van de FOD Economie controleert specifiek of e-commercesites en bankdiensten voor consumenten de regels naleven.
Om de betrokken ondernemingen te helpen, stelde de FOD Economie richtlijnen op waarin de nieuwe verplichtingen worden uitgelegd.
Ondernemingen die de nieuwe verplichtingen niet naleven, riskeren administratieve sancties. Die sancties kunnen oplopen tot maximum 200.000 euro of 6 % van de jaaromzet.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/251717-richtlijn-over-toegankelijkheid-een-stap-dichter-naar-een-inclusieve-samenlevingGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Nieuwe energielabels voor smartphones, tablets en droogkasten
Vanaf 20 juni 2025 krijgen smartphones en tablets een label en vanaf 1 juli 2025 geldt een nieuw label voor droogkasten.
Marktverstoringen: welke sectoren lopen risico?
Bouwmaterialen, voedingsindustrie, elektronische producten en verhuur-lease vertonen volgens het Prijzenobservatorium van de FOD Economie een hoog risico op marktverstoring.
Onderzoek bij meer dan 150 ondernemingen in de meubel- en matrassen sector
De FOD Economie onderzocht handelszaken die meubelen en matrassen verkopen. Bij acht op de tien gecontroleerde ondernemingen werd minstens één overtreding vastgesteld.
SHEIN moet consumentenrechten respecteren
Na een Europees onderzoek manen de FOD Economie en zijn partners SHEIN aan een einde te maken aan misleidende praktijken.