FOD Economie stelt neutraal contactpersoon aan voor landbouw- en voedingsketen

112-25 Référent - Contactpersoon agro.jpg
  • jpg

Tijdens de landbouwbeurs van Libramont (juli 2024) ondertekenden de FOD Economie en het Ketenoverleg Agrovoeding een vernieuwde samenwerking.

Wat staat er in die samenwerking?

De FOD Economie stelt een neutraal contactpersoon, ook wel referentiepersoon, aan voor de agrovoedingsketen. Die persoon is er voor iedereen in de sector: van landbouwer tot winkelketen. Ook minister Clarinval vermeldde dit initiatief in zijn beleidsverklaring. De aanstelling van de referentiepersoon moet zorgen voor meer evenwicht in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen.

Naar aanleiding van de landbouwprotesten begin 2024 heb ik de Taskforce agrovoeding opnieuw opgestart. Het werk van die Taskforce heeft geleid tot concrete vooruitgang in het belang van de landbouwers, met onder meer de versterking van de regels tegen oneerlijke handelspraktijken (UTP), de ontwikkeling van rendabiliteitsindicatoren per sector, de lancering van een bewustmakingscampagne voor consumenten en de versterking van het Prijzenobservatorium. Vandaag zetten we een nieuwe stap met de aanstelling van een neutrale aanspreekpersoon binnen de FOD Economie. Die persoon, duidelijk geïdentificeerd en gemakkelijk bereikbaar, krijgt de opdracht om, in volledige vertrouwelijkheid, de dialoog te vergemakkelijken, sectorale akkoorden te ondersteunen en meer evenwichtige handelsrelaties te bevorderen. David Clarinval, minister van Landbouw

Wat doet die referentiepersoon precies?

Deze persoon heeft zes duidelijke taken:

1. Eerlijke handelspraktijken aanmoedigen.

Hij of zij verdedigt en bevordert eerlijke handelsrelaties tussen alle spelers in de keten.

2. Een vertrouwelijk aanspreekpunt zijn.

Elke onderneming, federatie van de agrovoedingssector of erkende organisatie kan er met vragen terecht. Dat gebeurt vertrouwelijk, anoniem, informeel en op basis van algemene interpretaties. Er zal geen inmenging zijn in bilaterale contractuele relaties.

3. Partijen met elkaar in gesprek brengen.

Lukt het niet om tot een oplossing te komen? Dan helpt de referentiepersoon om het gesprek op gang te brengen vóór het tot een officieel geschil komt.

4. Helpen bij sectorafspraken.

Hij of zij ondersteunt bij het opstellen van afspraken binnen de sector. Ook waakt de referentiepersoon erover dat die afspraken nageleefd worden, binnen het federale kader.

5. Werken aan duidelijke richtlijnen.

Samen met de spelers in een sector kan de referentiepersoon werken aan een (actualisatie van de) een gids met goede voorbeelden voor contracten.

6. Adviezen geven.

De referentiepersoon doet aanbevelingen en geeft tips om beter samen te werken. Die zijn niet bindend, maar wel bedoeld als leidraad en zijn zowel sectoraal als sector-overschrijdend.

Wie neemt die rol op zich?

Myrle Claessens. Zij werkt bij de dienst Prijzen en Marktwerking van de FOD Economie. Die dienst is vertrouwd met de agrovoedingskolom en werkte eerder al samen met het Ketenoverleg Agrovoeding, Zo berekende de dienst rendabiliteitsindicatoren voor de landbouw en onderzocht de dienst hoe prijzen en marges zich binnen de voedingsketen verplaatsen.

Met deze nieuwe rol wil de FOD Economie de samenwerking in de agrovoedingssector verder versterken en zo bijdragen aan meer transparantie, vertrouwen en evenwicht.

Wat als je oneerlijke handelspraktijken ervaarde of zag?

Dien een klacht in bij de Economische Inspectie van de FOD Economie:

·        via een klachtenformulier

·        of via mail naar utp.agrifoodchain@economie.fgov.be

Favicon for economie.fgov.be Neutrale contactpersoon voor de agrovoedingssector economie.fgov.be

Over FOD Economie

De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste FOD Economie nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL