Blijf op de hoogte

Gepubliceerd 16 mei, 2018 bericht


Digital Duel: wat is uw digitale leeftijd?

Slechts een Belg op drie heeft goede digitale vaardigheden

278443 048 18 banner page edf9ac large 1524216733

Te weinig mensen beschikken over goede digitale vaardigheden, wat voor problemen kan zorgen in hun privé- en beroepsleven. Daarom dagen de FOD Economie en Digital Champion Saskia Van Uffelen iedereen uit om het Digital Duel aan te gaan en hun digitale leeftijd te ontdekken.

Met Digital Duel willen we mensen bewust maken van het belang van het aanleren of ontwikkelen van digitale vaardigheden. Je hebt ze niet alleen nodig voor je beroep, maar ook in je privéleven kunnen sterke computervaardigheden je het een pak gemakkelijker en eenvoudiger maken.

Chantal De Pauw, woordvoerster FOD Economie

Overal hoor je spreken over het belang van digitale vaardigheden. Daarom is het belangrijk te weten hoe ver jouw digitale kennis reikt. Test je kennis met het onlinegame Digital Duel.

Saskia Van Uffelen, Digital Champion van België en CEO Belux bij Ericcson

Digitale vaardigheden van de Belg: werk aan de winkel

Digitale technologie is alomtegenwoordig. Kunnen omgaan met digitale tools is noodzakelijk om te communiceren met vrienden, familie en collega's, om online te shoppen, om veilig opzoekingen te verrichten en zoveel meer.

Uit verschillende statistieken blijkt dat Belgen nog vooruitgang kunnen boeken op vlak van hun digitale vaardigheden. Enkele cijfers van Statbel, het Belgisch statistiekbureau:

  • In 2017 had 31 % van de Belgen gevorderde digitale vaardigheden, evenveel als het Europees gemiddelde. Meer dan de helft van de Belgen heeft slechts basiskennis of minder.
  • Mannen (33, 5 %) hebben meer gevorderde digitale kennis dan vrouwen (28,5 %).
  • 1 Belgisch huishouden op 7 heeft thuis geen internet en heeft zo minder kans om digitale vaardigheden te ontwikkelen.

Ook op de werkvloer kan het beter: 56 % van de ondernemingen die in 2017 ICT-ers wilden aanwerven, hadden een probleem om deze vacatures in te vullen. Volgens een recente studie van Agoria zijn er 16.000 openstaande ICT-jobs.

Er zijn steeds meer digitale beroepen, maar in België is er een tekort aan bekwame werknemers. Een goede beheersing van digitale tools is dus een troef op de arbeidsmarkt.

Chantal De Pauw, woordvoerster FOD Economie

Wat is Digital Duel?

Digital Duel is een gratis interactieve onlinetest, beschikbaar in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels), via www.digitalduel.be. De test bestaat uit 10 uitdagingen waarbij de deelnemer het opneemt tegen "digital natives" om zijn digitale vaardigheden te evalueren. Zo moet een deelnemer bijvoorbeeld het antwoord op een vraag zo snel mogelijk opzoeken op internet, fake news-berichten ontmaskeren, een veilige website herkennen, aangeven hoe men het best back-ups kan maken, enzovoort. Tijdens het Digital Duel ontdekt de deelnemer verschillende vaardigheden die nuttig zijn in de digitale wereld. En aan het einde van de test kent de deelnemer zijn digitale leeftijd: is de deelnemer van bijvoorbeeld van 2018, dan is hij digitaal helemaal mee. Maar blijkt hij van de jaren '80 te zijn, dan kan de deelnemer nog heel wat vaardigheden ontwikkelen. Daarom krijgt hij aan het eind van het duel ook een lijst met opleidingen aangeboden die kunnen helpen om zijn digitale kennis te verbeteren.

Hqdefault

Contactinformatie

Contactpersonen
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel