Te weinig mensen beschikken over goede digitale vaardigheden, wat voor problemen kan zorgen in hun privé- en beroepsleven. Daarom dagen de FOD Economie en Digital Champion Saskia Van Uffelen iedereen uit om het Digital Duel aan te gaan en hun digitale leeftijd te ontdekken.
Met Digital Duel willen we mensen bewust maken van het belang van het aanleren of ontwikkelen van digitale vaardigheden. Je hebt ze niet alleen nodig voor je beroep, maar ook in je privéleven kunnen sterke computervaardigheden je het een pak gemakkelijker en eenvoudiger maken.Chantal De Pauw, woordvoerster FOD Economie
Overal hoor je spreken over het belang van digitale vaardigheden. Daarom is het belangrijk te weten hoe ver jouw digitale kennis reikt. Test je kennis met het onlinegame Digital Duel.Saskia Van Uffelen, Digital Champion van België en CEO Belux bij Ericcson
Digitale technologie is alomtegenwoordig. Kunnen omgaan met digitale tools is noodzakelijk om te communiceren met vrienden, familie en collega's, om online te shoppen, om veilig opzoekingen te verrichten en zoveel meer.
Uit verschillende statistieken blijkt dat Belgen nog vooruitgang kunnen boeken op vlak van hun digitale vaardigheden. Enkele cijfers van Statbel, het Belgisch statistiekbureau:
- In 2017 had 31 % van de Belgen gevorderde digitale vaardigheden, evenveel als het Europees gemiddelde. Meer dan de helft van de Belgen heeft slechts basiskennis of minder.
- Mannen (33, 5 %) hebben meer gevorderde digitale kennis dan vrouwen (28,5 %).
- 1 Belgisch huishouden op 7 heeft thuis geen internet en heeft zo minder kans om digitale vaardigheden te ontwikkelen.
Ook op de werkvloer kan het beter: 56 % van de ondernemingen die in 2017 ICT-ers wilden aanwerven, hadden een probleem om deze vacatures in te vullen. Volgens een recente studie van Agoria zijn er 16.000 openstaande ICT-jobs.
Er zijn steeds meer digitale beroepen, maar in België is er een tekort aan bekwame werknemers. Een goede beheersing van digitale tools is dus een troef op de arbeidsmarkt.Chantal De Pauw, woordvoerster FOD Economie
Digital Duel is een gratis interactieve onlinetest, beschikbaar in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels), via www.digitalduel.be. De test bestaat uit 10 uitdagingen waarbij de deelnemer het opneemt tegen "digital natives" om zijn digitale vaardigheden te evalueren. Zo moet een deelnemer bijvoorbeeld het antwoord op een vraag zo snel mogelijk opzoeken op internet, fake news-berichten ontmaskeren, een veilige website herkennen, aangeven hoe men het best back-ups kan maken, enzovoort. Tijdens het Digital Duel ontdekt de deelnemer verschillende vaardigheden die nuttig zijn in de digitale wereld. En aan het einde van de test kent de deelnemer zijn digitale leeftijd: is de deelnemer van bijvoorbeeld van 2018, dan is hij digitaal helemaal mee. Maar blijkt hij van de jaren '80 te zijn, dan kan de deelnemer nog heel wat vaardigheden ontwikkelen. Daarom krijgt hij aan het eind van het duel ook een lijst met opleidingen aangeboden die kunnen helpen om zijn digitale kennis te verbeteren.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Florence Angelici
-
Porte-parole SPF Finances
Tel : +32 2 577 57 28
Gsm : +32 470 77 57 28 - florence.angelici@minfin.fed.be
-
- Francis Adyns
-
Woordvoerder FOD Financiën
Tel: +32 2 576 22 44
Gsm: +32 470 76 22 44 - francis.adyns@minfin.fed.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Is uw onderneming klaar voor e-facturatie?
Vanaf 1 januari 2026 moeten alle Belgische bedrijven hun transacties B2B elektronisch factureren. Daarom lanceren de FOD's Financiën en Economie nu een sensibiliseringscampagne.
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Zalando past misleidende prijzen op website aan
De Economische Inspectie van de FOD Economie stelde misleidende promoties of reclame vast op de website van Zalando. Op vraag van België grepen de Duitse autoriteiten in.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.
Onderneming in fusiegemeente? KBO paste adressen aan.
90 % van de adressen in KBO van ondernemingen uit een fusiegemeenten werden automatisch aangepast. De ondernemingen waarbij dat niet mogelijk is, moeten hun gegevens gratis laten aanpassen.