Blijf op de hoogte


Let op voor websites die namaak verkopen

FOD Economie sluit meer dan 1.000 namaakwebsites

Vorig jaar sloot de FOD Economie 1.079 websites die namaak verkochten. Dit gebeurde in het kader van een grootschalige internationale operatie waaraan ook de douane deelnam. In totaal werden wereldwijd meer dan 33.500 websites geblokkeerd.

Namaak schaadt je portemonnee en gezondheid

Websites die namaak verkopen zien er steeds professioneler uit en hanteren steeds vaker normale prijzen. Daardoor lijken het gewone koopjes voor de consument.

Namaakwebsites bieden vooral namaakluxeproducten aan zoals schoenen, kledij, lederwaren, juwelen, en horloges. Ze maken misbruik van bekende merknamen om bezoekers naar deze websites te lokken via advertenties op sociale media. Consumenten die op deze sites iets bestellen, krijgen soms andere producten geleverd en in sommige gevallen worden de pakketjes tegengehouden bij de douane. Er bestaan ook websites die namaakcosmetica en –medicijnen aanbieden. Aangezien  het om namaak gaat, werken deze producten meestal niet en kunnen ze gevaarlijke stoffen bevatten. Kopen op namaakwebsites kan dus je portemonnee en je gezondheid schaden.

Gekaapte websites

Opvallend is dat steeds meer websites gekaapt worden. Bij dit fenomeen vergeten websitehouders hun domeinnaam (de zogenaamde url) te verlengen, registreren oplichters deze naam en verschijnt er plots een webshop met namaakgoederen op de vroegere website van een handelaar, restaurant of notaris. Let dus extra op als je bijvoorbeeld sportschoenen kan kopen op www.apotheekvanloo.be.

 

Heb je namaak gezien of denk je dat een website namaak verkoopt? Meld het ons via meldpunt.belgie.be

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel