De luchtvaart stoot zo’n 3 % van de wereldwijde CO₂ uit. Daarbij komen nog de extra opwarmingseffecten die niets met CO₂ te maken hebben. Met de sector die blijft groeien, klinkt de roep om échte milieumaatregelen steeds luider. Veel maatschappijen ondernemen actie en communiceren daarover. Maar: ze moeten opletten dat hun groene boodschappen geen loze beloftes zijn.
De Economische Inspectie van de FOD Economie en 16 andere toezichthouders verzonden vandaag een gezamenlijke open brief aan de luchtvaartsector. Die kwam er onder impuls van het International Consumer Protection and Enforcement Network (ICPEN), een wereldwijd netwerk van meer dan 70 consumentenbeschermingsautoriteiten waar ook de Economische Inspectie deel van uitmaakt. De oproep is duidelijk: “herbekijk je marketing en zorg dat je milieuclaims kloppen en wettelijk in orde zijn”.
De brief legt uit waarom dit zo belangrijk is, wat milieuclaims precies zijn en hoe luchtvaartmaatschappijen ze correct en onderbouwd kunnen gebruiken.
- Zeg wat is, niet wat je hoopt. Milieuclaims moeten helder, waar en accuraat zijn. Ook symbolen zoals blaadjes of bomen, groene visuals of productnamen mogen geen verkeerde indruk wekken.
- Onderbouw je claim. Zeg je iets over je CO₂-uitstoot? Dan moet je dat kunnen staven met degelijk, wetenschappelijk en betrouwbaar bewijs.
- Vermijd vage en algemene begrippen. Woorden als “groen” of “duurzaam” zeggen niets zonder context. Ze geven consumenten vaak een vertekend beeld en moeten worden vermeden.
- Overdrijf niet. Kleine verbeteringen – zoals het bannen van plastic bekertjes tijdens de vlucht – klinken mooi, maar mogen niet voorgesteld worden als een grote sprong voor het klimaat. Spreek over maatregelen die de milieu-impact van de hele luchtvaartoperatie beïnvloeden.
- Praat over wat je nu doet. Leg de nadruk op maatregelen die al lopen, eerder dan op vage toekomstplannen zoals “klimaatneutraal tegen 2050”.
- Wees eerlijk over CO₂-compensatie. Compensatie is geen wondermiddel. Maak duidelijk dat het niks verandert aan de uitstoot van een vlucht zelf – en geef ook de beperkingen van zo’n systeem aan. Vermijd ook claims zoals ‘Bescherm het milieu – compenseer CO₂”.
- Spreek duidelijk over SAF. Sustainable Aviation Fuel kan helpen om de netto uitstoot te verlagen, maar claims daarover moeten eerlijk, begrijpelijk én in de juiste context geplaatst zijn.
Consumenten hebben recht op eerlijke en duidelijke informatie, ook wanneer het over milieuclaims gaat. Zeker in een sector als de luchtvaart, die zwaar weegt op het klimaat, is het essentieel dat bedrijven hun communicatie baseren op feiten, niet op groene marketingpraatjes. Wie duurzaamheid claimt, moet die woorden hard kunnen maken met transparantie en bewijs. Consumenten die greenwashing opmerken kunnen trouwens zelf ook een melding maken via ConsumerConnect. Zo kan de Economische Inspectie eventueel sancties opleggen.Rob Beenders, minister van Consumentenbescherming
De luchtvaartindustrie staat bekend als één van de meest vervuilende sectoren wereldwijd. Luchtvaartmaatschappijen moeten daarom uiterst voorzichtig zijn bij het maken van milieuclaims. Zij moeten waarheidsgetrouw, nauwkeurig, ondubbelzinnig en niet overdreven zijn. Bovendien moeten ze worden ondersteund door degelijk bewijs want consumenten hebben recht op eerlijke informatie. De Europese regelgeving is ook een stuk strenger dan de internationaal erkende principes. Afgelopen jaar al opende het Consumer Protection Cooperation netwerk (CPC) onder andere onder leiding van de Economische Inspectie, een onderzoek naar twintig luchtvaartmaatschappijen die vermoedelijk niet aan de criteria voldoen.Lien Meurisse – Woordvoerster FOD Economie
Het is nog afwachten naar de resultaten van dat uitgebreide onderzoek. De betrokken luchtvaartmaatschappijen kregen een overzicht van hun duurzaamheidsclaims die mogelijk als misleidend worden beschouwd. Ze kregen daarbij de vraag om voorstellen te doen die de bezorgdheden van het CPC netwerk kunnen wegnemen. De voorstellen en de aanpassingen die al doorgevoerd zijn, worden momenteel geanalyseerd. Ook lopen er nog individuele gesprekken. De resultaten daarvan zullen later nog worden bekendgemaakt.
De FOD Economie hecht veel belang aan het bestrijden van greenwashing. Daarom onderzoekt de Economische Inspectie elke ontvangen melding. Lees onze tips om je niet te laten misleiden door milieuclaims op Te groen om waar te zijn? en meld twijfelachtige milieuclaims via Consumer Connect.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/250194-luchtvaartmaatschappijen-worden-gewaarschuwd-wees-eerlijk-over-je-milieuclaimsGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Black Friday-kortingen? Blijf alert en meld misleiding!
Vrijdag 29 november is het Black Friday. De afgelopen jaren ontving de FOD Economie al 1.360 meldingen. Ze stelden 811 overtredingen vast die leidden tot 398 waarschuwingen en 346 processen-verbaal.
3 op de 4 festivals volgen de regels
De FOD Economie controleerde afgelopen zomer 12 muziekfestivals. Bij negen daarvan verliep alles correct. Twee kregen een waarschuwing en één ontving een proces-verbaal.
Phishing in naam van de FOD Economie
De FOD Economie is regelmatig slachtoffer van phishingaanvallen in zijn naam. De FOD Economie waarschuwt dan ook om niet in die val te lopen.
Betalen op festivals, ja, maar niet tegen elke prijs!
Festivals kiezen steeds vaker voor hun eigen betaalmiddelen en stappen af van cash- en kaartbetalingen. Maar niet alles mag. Hier zijn vijf aandachtspunten waar je deze zomer op moet letten.