Zaterdag 15 maart is de Internationale Dag van de Consument. Naar aanleiding daarvan lanceert de FOD Economie vandaag de Week van de Consument. Van 10 tot 15 maart deelt de FOD Economie op sociale media praktische tips en adviezen, zodat burgers weten waar ze aan toe zijn en beter beschermd zijn tegen misleiding en oplichting.
Online aankopen, reizen, hersteldiensten, facturen... Dat zijn de onderwerpen die het vaakst worden geraadpleegd op de consumentenwebsite ConsumerConnect van de FOD Economie. Daarom lanceert de FOD Economie deze week een online campagne over de rechten van consumenten bij die onderwerpen.
Consumenten zitten vaak met vragen over hun rechten. Daarom delen we deze week eenvoudige, bruikbare tips en tricks om hen te helpen problemen te voorkomen en geschillen efficiënt aan te pakken.Lien Meurisse – Woordvoerster FOD Economie
Alle Belgen zijn consumenten en tijdens de Week van de Consument zetten we het recht van elke burger op eerlijke, transparante en veilige handel in de kijker. Als minister vind ik het cruciaal dat elke consument goed is geïnformeerd en beschermd. Daar waar het mis loopt, speelt de Economische Inspectie van de FOD Economie een cruciale rol door misleiding en fraude op te sporen en te bestrijden. Samen werken we aan een markt waarin consumenten met vertrouwen kunnen kopen en ondernemers eerlijk kunnen concurreren.Rob Beenders - Minister van Consumentenbescherming
Vorig jaar ontving de Economische Inspectie van de FOD Economie 28.220 meldingen over consumentenproblemen, waarvan 14.444 via het in 2024 gelanceerde ConsumerConnect.
Sommige problemen blijven jaar na jaar terugkomen. Valse webshops staan met 6.463 meldingen bovenaan de lijst. Ook vervelende telefoontjes en spam blijven een groot probleem, met 4.467 meldingen. Daarnaast werden er 3.117 meldingen gedaan over problemen met de levering. Phishing blijft ook een risico, met 2.277 meldingen over pogingen om persoonlijke gegevens te stelen. Tot slot waren er 1.534 meldingen over problemen met betaalmiddelen, zoals het niet aanbieden van een elektronisch betaalmiddel.
Deze cijfers tonen aan dat goede informatie en preventie essentieel zijn om consumenten te beschermen. Daarom zetten we met de Week van de Consument volop in op bewustmaking. Want hoe beter consumenten hun rechten kennen, hoe minder ze benadeeld worden.Lien Meurisse – Woordvoerster FOD Economie
Volg de campagne op onze sociale media (#WeekVanDeConsument) en ontdek hoe jij je rechten kan laten gelden.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/247644-week-van-de-consument-fod-economie-geeft-tips-en-adviesGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Illegale verkoop van geneesmiddelen: gezamenlijke actie van FOD Economie en FAGG legt grootschalige oplichting bloot
Die richtte zich tot frauduleuze webshops die illegale geneesmiddelen verkopen. Het gecoördineerde onderzoek bracht ernstige risico's voor de volksgezondheid en een grootschalige oplichting aan het...
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Steeds meer meldingen over hersteldiensten
De FOD Economie ontving in 2024 1.068 meldingen over hersteldiensten. Die gingen vooral over woekerprijzen, onrechtmatige benadering, onvolledige informatie over de prijs en een gebrekkige uitvoering.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.