Blijf op de hoogte


Stijging van de wettelijk maximale tarieven voor  consumentenkredieten

Op 1 juni 2023 stijgen de maximale tarieven voor kredietcontracten.

De wettelijk maximale jaarlijkse kostenpercentages (JKP’s) voor de kredietopeningen, waaronder de zogenaamde “kredietkaarten” met gespreide terugbetaling en de mogelijkheid om onder nul te gaan op de zichtrekening, stijgen met 1,5 procentpunt. Dat betekent dat die kredietopeningen zullen stijgen als ze een variabele debetrentevoet hebben en het JKP tegen het maximum ligt, wat dikwijls het geval is.

 

De maximale JKP’s voor de leningen en verkopen op afbetaling en voor de financieringshuur tot 1.250 euro stijgen met 2,5 procentpunt en die voor meer dan 1.250 euro met 2 procentpunt.

 

De lening op afbetaling is een krediet met periodieke betalingen, zonder de mogelijkheid om opnieuw te lenen.

 

We spreken van “verkoop op afbetaling” als de kredietgever geen geld maar een goed of een dienst geeft, waarvan je de prijs in meerdere termijnen betaalt.

 

Financieringshuur is een overeenkomst waarbij je een goed huurt en waarbij je na afloop van de huurtermijn de mogelijkheid hebt om het gehuurde goed te kopen.

 

De nieuwe maxima zijn enkel van toepassing op de nieuwe kredietcontracten en op de lopende contracten met een variabele debetrentevoet. Ze zijn dus niet van toepassing op de lopende contracten met een vaste debetrentevoet.

 

De stijging volgt uit een stijging van meer dan 0,75 procentpunt van de betreffende referentie-indexen van maart 2023 tegenover de referentie-indexen die de voorgaande aanpassing van die maxima veroorzaakte.

 

De nieuwe maximale JKP’s werden bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad van 12 april 2023 en kan je ook terugvinden op de website van de FOD Economie:

 

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel