Elke aangekondigde prijskorting moet nu worden toegepast op de laagste prijs die in de voorafgaande 30 dagen werd aangerekend.
30 % korting, 40 % korting, 80 % korting ... op 1 juli begint de koopjesjacht met de officiële start van de zomersolden 2022.
Consumenten kunnen tijdens de solden opnieuw profiteren van aanzienlijke prijsverlagingen want het is de enige periode van het jaar waarin verkopen met verlies is toegestaan.
De afgelopen jaren hoorden we vaker en vaker, en dan vooral op social media, over neppromoties waarbij de prijzen kunstmatig opgedreven werden in de dagen net voor de prijsverlaging.
Handelaars moeten nu bij het aankondigen van een korting op de prijs, ook de referentieprijs vermelden. Dat is de laagste prijs die het product kreeg in de 30 dagen vóór de toepassing van de korting.
Dat is goed nieuws voor de consument met de soldenperiode in het vooruitzicht. Handelaars mogen prijzen dus niet meer eind juni (of eind december) kunstmatig verhogen om dan vanaf 1 juli (of 3 januari) een enorme verlaging van de prijs aan te kondigen.
Maar pas op, een onderneming met verschillende verkooppunten of verschillende verkooptechnieken, gebruikt als referentieprijs de laagste prijs die ze heeft toegepast in het verkooppunt of volgens de verkooptechniek waarvoor de advertentie is gemaakt. Met andere woorden, de referentieprijs kan verschillen van het ene verkooppunt tot het andere of van de prijs die in de webshop door dezelfde verkoper wordt aangerekend.
De verplichting om een referentieprijs toe te passen geldt alleen als de onderneming een specifieke, meetbare korting aankondigt (bv. 10 % korting).
- algemene mededelingen waarin geen specifieke meetbare prijsvermindering wordt aangekondigd (bv.: "beste prijs/laagste prijs", "promo");
- gezamenlijke aanbiedingen (bv.: 1+1 gratis, 2 voor de prijs van 1);
- voorwaardelijke aanbiedingen (bv.: 2e voor de halve prijs);
- bederfelijke goederen.
Kondigt een handelaar een prijsverlaging of een promotie aan, dan moet dat in ieder geval nauwkeurig, oprecht en niet misleidend gebeuren.
Consumenten die misleidende praktijken vaststellen of er het slachtoffer van zijn, kunnen dat melden via ConsumerConnect. Op basis van die meldingen kan de Economische Inspectie van de FOD Economie beslissen om een onderzoek in te stellen en op die manier een einde maken aan die praktijken.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.
Grote vangst zorgt voor verdubbeling van aantal in beslag genomen namaakproducten
Afgelopen jaar nam de FOD Economie 400.000 namaakproducten in beslag, een verdubbeling tegenover 2023. Dat is te danken aan een jarenlang onderzoek naar namaakspeelgoed bestemd voor kermissen.
Sportief in 2025? Ontdek 7 vragen over fitnesscentra
Een nieuw jaar gaat steeds gepaard met goede voornemens zoals een fitnessabonnement. Zorg ervoor dat je geïnformeerd bent voordat je een contract tekent. Kom alles te weten in 7 vragen en antwoorden.
Stellantis vergoedt consumenten voor AdBlue-problemen
Technische problemen bij de ingebouwde software van dieselmotoren met Adblue zorgden wereldwijd voor dure reparaties. Stellantis, de autofabrikant, compenseert nu deze klanten.