De Economische Inspectie van de FOD Economie controleerde het afgelopen jaar 216 ondernemingen die actief zijn in de uitvaartsector. Maar liefst 70 % (155 ondernemingen) bleek in overtreding te zijn. In totaal werden bij hen 617 inbreuken vastgesteld. Het grootste deel van de inbreuken ging over de prijsaanduidingen (285), bestelbonnen (144) en de gegevens op de website of sociale media (90). Er werden 208 waarschuwingen en 12 pv’s opgesteld.
In België sterven er jaarlijks meer dan 100.000 mensen. De uitvaartsector, met 961 ondernemingen, verzekert de nabestaanden van een waardig afscheid. De nabestaanden, die zich op dat moment vaak in een moeilijke emotionele toestand en dus in een kwetsbare positie bevinden, betalen daarvoor aanzienlijke sommen. Om te vermijden dat de sector misbruik maakt van die kwetsbare doelgroep, besliste de FOD Economie om een gericht onderzoek te starten naar begrafenisondernemers. De Economische Inspectie controleerde in totaal 216 ondernemingen. Er werden 617 inbreuken bij 155 ondernemingen vastgesteld. Dat wil zeggen dat 72 % van de gecontroleerde begrafenisondernemers in inbreuk was en daarbij gemiddeld 4 inbreuken beging. Er werden 208 waarschuwingen en 12 pv’s opgesteld.
131 ondernemingen begingen samen 285 inbreuken (46 % van het totaal aantal inbreuken) op het aanduiden van de prijs. Dat wil zeggen dat consumenten in bijna 61 % van de gevallen onvoldoende geïnformeerd werden over de prijs van de aangeboden goederen of diensten.
23 % van het totaal aantal vastgestelde inbreuken had te maken met de bestelbon. 49 van de 216 gecontroleerde ondernemingen bleken niet in orde op dat vlak. Het grootste deel van de inbreuken ging over de verplichte vermeldingen op een bestelbon (b.v. de handtekening van de verkoper ontbreekt, de datum en het volgnummer van de bestelbon worden niet vermeld …). Bij 4 % van de ondernemingen werd vastgesteld dat een bestelbon niet systematisch werd opgesteld wanneer een voorschot werd betaald.
182 gecontroleerde ondernemingen beschikten over een website en/of een pagina op een sociaal netwerk. Bij 60 ondernemingen bevatten de website en/of hun sociale mediapagina’s niet alle verplichte informatie. Vooral de vermelding en de toegankelijkheid van het ondernemingsnummer bleek vaak een probleem. In totaal werden 90 inbreuken vastgesteld, goed voor 15 % van het totaal aantal inbreuken. Bij 73 % van de ondernemingen stemde de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) ook effectief overeen met de feitelijke situatie. In totaal werden op die bepalingen 78 inbreuken vastgesteld, wat overeenkomt met 13 % van het totaal aantal inbreuken.
16 ondernemingen (7 % ) hebben contante betalingen aanvaard van meer dan 3.000 euro. De Economische Inspectie van de FOD Economie controleerde daarvoor 24.318 facturen, waarvan er 6.663 hoger waren dan 3.000 euro. Bij 34 facturen werd er een hoger bedrag dan 3.000 euro cash aanvaard. In totaal werd 56.739 euro ten onrechte in cash betaald (het gedeelte boven de 3.000 euro dat contant betaald werd) of gemiddeld 1.668,80 euro per factuur.
De FOD Economie blijft de situatie opvolgen. Consumenten die inbreuken vaststellen kunnen dat steeds melden op ConsumerConnect.be. De Economische Inspectie van de FOD Economie analyseert de melding en kan beslissen om een onderzoek in te stellen en zo een einde te maken aan misleidende praktijken.Lien Meurisse – Woordvoerster FOD Economie
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/238171-begrafenisondernemers-duiden-prijzen-onduidelijk-aanGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Black Friday-kortingen? Blijf alert en meld misleiding!
Vrijdag 29 november is het Black Friday. De afgelopen jaren ontving de FOD Economie al 1.360 meldingen. Ze stelden 811 overtredingen vast die leidden tot 398 waarschuwingen en 346 processen-verbaal.
3 op de 4 festivals volgen de regels
De FOD Economie controleerde afgelopen zomer 12 muziekfestivals. Bij negen daarvan verliep alles correct. Twee kregen een waarschuwing en één ontving een proces-verbaal.
Phishing in naam van de FOD Economie
De FOD Economie is regelmatig slachtoffer van phishingaanvallen in zijn naam. De FOD Economie waarschuwt dan ook om niet in die val te lopen.
Betalen op festivals, ja, maar niet tegen elke prijs!
Festivals kiezen steeds vaker voor hun eigen betaalmiddelen en stappen af van cash- en kaartbetalingen. Maar niet alles mag. Hier zijn vijf aandachtspunten waar je deze zomer op moet letten.